Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Chờ xuất bản
Bài báo - Tạp chí
Volume 9, Issue 8 (2019) Trang: 812-815
Tạp chí: International Journal of Scientific and Research Publications
Liên kết:

The study was done through interview of 60 white-leg shrimp farmers in Binh Dai and Thanh Phu District, Ben Tre province in order to investigate the chemical use, disease occurrence and farming practice. Results showed that the most common shrimp disease are AHPND (56.7% and 63.3%) and white feces disease (50 and 63.3%), reported by farmers. The commonly used antimicrobials were amoxicillin (20-30%), cotrim (16.7-26.7%) and oxytetracycline (10-26.7%). The used antimicrobials were belonged to the allowed listed issued by Ministry of Agriculture and Rural Development, Vietnam. Most of farmers in both models using product containing chlorin as disinfectant in water input ponds while iodine and BKC were used during grow-out. Nearly all farmers used probiotic for digestive enhancement and water quality improvement, common species were Bacillus subtilis, B. licheniformis, B. megaterium. However, the effectiveness was unknown. Thus, there is an urgent need to provide training to shrimp farmers to enhance knowledge on effectiveness use of chemicals, guarantee the food safety for the final product

Các bài báo khác
Số 04 (2016) Trang: 105-113
Tải về
Tập 54, Số 3 (2018) Trang: 147-155
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 15-21
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 212-217
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 222-230
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 250-260
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 255-265
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 261-272
Tải về
Số 51 (2017) Trang: 80-87
Tải về
(2015) Trang:
Tạp chí: International Symposium-Aquatic product processing, Can Tho University, 7-9 Dec 2015
134 (2012) Trang: 1399
Tác giả: Trần Minh Phú
Tạp chí: Food Che
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...