Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tựa bài viết
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
Vol. 17, No. 3 (2025) Trang: 88-98

Lactic acid bacteria (LAB) can be isolated from different natural sources such as plants, fruits, or vegetables. The organic acid-producing capacity and antibacterial activity of each LAB strain are highly dependent on its isolation source. In the study, LAB strains were isolated from guava (Psidium guajava L.), identified for organic acid production and antibacterial activity. Twenty LAB isolates showed rod, oval, or cocci shape, Gram-positive, catalase-negative, oxidase-negative, the ability to degrade CaCO3, and could not produce indole from tryptophan. Especially, the strain TN2 produced the highest organic acid content (8.7±0.14 g/L) as well as exhibited the strongest antibacterial activity against Escherichia coli (E. coli) with the inhibition zone diameter of 12.33±2.08 mm. The bacteria strain TN2 was applied to ferment yogurt with 8% guava juice, at a milk and condensed milk ratio of 2:1, giving the best lactic acid content and sensory evaluation. The strain TN2 was identified as Lactococcus lactis strain according to the 16S rRNA gene sequence analysis and registered on GenBank with code number MN860000.1. This strain can be a potent alternative to commercialized LAB strains in fermented food products.

Các bài báo khác
Tập 55, Số 1 (2019) Trang: 15-23
Tải về
Tập 56, Số 6 (2020) Trang: 153-163
Tải về
Số 06 (2006) Trang: 162-171
Tải về
Tập 55, Số CĐ Công nghệ Sinh học (2019) Trang: 185-192
Tải về
Tập 56, Số 2 (2020) Trang: 44-52
Tải về
Tập 56, Số CĐ Tự nhiên (2020) Trang: 72-79
Tải về
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...