Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
14 (2022) Trang:
Tạp chí: Water

This study investigates the adsorption of Safranin O (SO) from aqueous solution by both biochar and magnetic biochar derived from rice straw. Rice straw biochar (RSB) was made by pyrolysis in a furnace at 500 °C, using a heating rate of 10 °C·min−1 for 2 h in an oxygen-limited environment, whilst the magnetic rice straw biochar (MRSB) was produced via the chemical precipitation of Fe2+ and Fe3+. The physicochemical properties of the synthesized biochars were characterized using SEM, SEM- EDX, XRD, FTIR techniques, and N2 adsorption (77 K) and pHpzc measurements. Batch adsorption experiments were used to explore the effect of pH, biochar dosage, kinetics, and isotherms on the adsorption of SO. Experimental data of RSB and MRSB fit well into both Langmuir and Freundlich isotherm models, and were also well-explained by the Lagergren pseudo-second-order kinetic model. The maximum SO adsorption capacity of MRSB was found to be 41.59 mg/g, while for RSB the figure was 31.06 mg/g. The intra-particle diffusion model indicated that the intra-particle diffusion may not be the only rate-limiting step. The collective physical and chemical forces account for the adsorption mechanism of SO molecules by both RSB and MRSB adsorbents. The obtained results demonstrated that the magnetic biochar can partially enhance the SO adsorption capacity of its precursor biochar and also be easily separated from the solution by using an external magnet.

Các bài báo khác
19 (2022) Trang: 106-112
Tạp chí: Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
1 (2022) Trang: 421 - 428
Tạp chí: Hội nghị khoa học toàn quốc Địa chất công trình - Địa kỹ thuật và Xây dựng phục vụ phát triển bền vững khu vực Miền Trung và Tây Nguyên (ACEA-VIETGEO 2021)
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...