Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
10 (2022) Trang: 146-153
Tạp chí: Journal of Applied Biology & Biotechnology

This paper proposes anthocyanins extraction from Peristrophe bivalvis L. Merr. (“lá cẩm”) and preservation. Experiments were performed in water as a solvent using two different extraction methods [conventional extraction (CE) and microwave-assisted extraction (MAE)], including different solvent-to-raw material ratios, temperatures/microwave power, and times of extraction. The total anthocyanin in the extract was analyzed by UV-Vis. Multiple regression analysis was applied to analyze the influence of factors and select the optimal parameters for each extraction process. The influence of storage conditions on the quality of extracts from “lá cẩm” leaves was controlled. It was observed that the ratio of solvent and fresh leaf used, temperature/ microwave power, and extraction time all affected the anthocyanin content recovered from the extract when using different extraction techniques. The MAE technique gave superior results compared to the CE method. The solvent used was slightly higher and the extraction time was 6.2 times shorter than that of the CE method. The optimal parameters of each extraction technique are selected. With the CE method, the solvent-to-fresh leaf ratio was 11.22:1; the optimum temperature and time were 88°C and 27.21 minutes resulting in the anthocyanin content in the extract being 25.61 mg/g dry weight basic (db). Meanwhile, with the MAE method, the solventto-fresh leaf ratio used was 10.83:1 (v/w), the microwave power and the optimal extraction time were 600 W and 4.39 minutes, and the obtained extract had an anthocyanin content of 30.97 mg/g db. In addition, the extract was best preserved in the dark and the storage temperature was −9°C. The remaining anthocyanin content after 30 days of storage was 92.35%. The anthocyanin degradation kinetics was also analyzed. Changes in total anthocyanin followed a zero-order reaction kinetic model. The potential of the half-life of anthocyanin was 221, 114, and 19 days at −9°C, 4°C, and 28°C, respectively

Các bài báo khác
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 100-107
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 108-116
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 11-20
Tải về
Số 06 (2017) Trang: 111-120
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 112-120
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 117-126
Tải về
Số 23a (2012) Trang: 118-128
Tải về
Số 31 (2014) Trang: 12-20
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 126-134
Tải về
Số 05 (2017) Trang: 132-140
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 152-161
Tải về
Số 29 (2013) Trang: 16-24
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 165-204
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 166-175
Tải về
Số 19b (2011) Trang: 209-218
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 21-29
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 228-237
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 229-238
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 246-253
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 250-257
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 254-261
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 28-35
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 294-303
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 30-38
Tải về
Số 22b (2012) Trang: 311-321
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 36-43
Tải về
Tập 54, Số 1 (2018) Trang: 37-43
Tải về
Số 46 (2016) Trang: 37-46
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 40-47
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 48-55
Tải về
Số 01 (2015) Trang: 53-60
Tải về
Tập 54, Số CĐ Nông nghiệp (2018) Trang: 56-64
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 73-82
Tải về
Số 35 (2014) Trang: 74-82
Tải về
Số Nông nghiệp 2016 (2016) Trang: 84-91
Tải về
Số 04 (2016) Trang: 87-94
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 87-96
Tải về
10 (2022) Trang: 151-157
Tạp chí: Journal of Applied Biology & Biotechnology
87 (2022) Trang: 245-252
Tạp chí: Agriculturae Conspectus Scientificus
7 (2020) Trang:
Tạp chí: International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology
Số 8(105) (2019) Trang: 99-104
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
(2017) Trang: 96-102
Tạp chí: Hội thảo Khoa học toàn quốc – Hóa học với sự phát triển bền vững, Đà Nẵng, tháng 9-2017


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...