Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí quốc tế 2023
Số tạp chí 579(2023) Trang: 148-155
Tạp chí: Virology

Vibrio phage KIT04 was isolated from muscle tissue samples collected from a local market in Vietnam. KIT04 is a lytic phage that is specific to Vibrio parahaemolyticus. The one-step growth curve determined the burst size and latent period of 0.01 multiplicity of infection KIT04 in V. parahaemolyticus as approximately 156 plaque-forming units/bacterium and 45 min, respectively. Vibrio phage KIT04 has an approximately 76.4 ± 4.5 nm diameter icosahedral head and a tail length of approximately 159.5 ± 16.6 nm long tail. KIT04 significantly reduced V. parahaemolyticus ATCC 17802 in vitro. Complete genome analysis showed that KIT04 had a 114,933 bp dsDNA genome with 40.24% G + C content and 160 open reading frames (ORFs). However, the phage genome contained 24 tRNAs and no lysogeny-related genes. Moreover, five of the 160 ORFs encoded unique hypothetical proteins, indicating that KIT04 is a novel phage. Genomic comparison indicated that KIT04 is closely related to the Vibrio phages pVp-1 and VPT02. Further, phylogenetic analysis of the major tail proteins and whole genome supported the KIT04 classification into the subfamily Ermolyevavirinae. Our study describes a new candidate phage that could be used as a bioagent for controlling Vibrio pathogens.

Các bài báo khác
Số tạp chí 14(2023) Trang: 388-398
Tạp chí: International Journal of Environmental Science and Development
Số tạp chí 22(2023) Trang: 227–236
Tạp chí: Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria
Số tạp chí 15(2023) Trang: 17-25
Tạp chí: Carpathian Journal of Food Science and Technology


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...