ABSTRACT
In order to increase protein content ofCanThoUniversitysoybean germplasm, 166 acessions were analayzed by Kjeldahl and SDS-PAGE methods. Results showed that introduced accession had protein contentranged from 34,83% to 47,09% while domestic ones ranged 31,29% to 43,36%. SDS-PAGE method could prove that acessions analayzed were pure line or not. The coeffcient correlation among protein content, b basic subunits and acidic subunits was positive. The acessions: BA VI and BOONE proved that they wre pure lines and high protein content. They should be used to be parents in future crossess.
Keywords: SDS-PAGE, Kjeldahl, soybean breeding, protein, elite pure line
Title: Detected out protein marker in relation to soybean protein content by SDS-PAGE method
TóM TắT
Nhằm tuyển chọn giống đậu nành theo hướng nâng cao hàm lượng protein, đánh giá hàm lượng protein của 166 giống đậu nành bằng phương pháp Kjeldahl và phương pháp điện di protein SDS-PAGE. Kết quả ghi nhận được giống đậu nành ngoại nhập có khoảng biến thiên hàm lượng protein (34,83 ? 47,09%) cao hơn giống nội địa (31,29? 43,36%). Phương pháp điện di SDS-PAGE cho phép đánh giá được độ thuần các giống đậu nành đã được khảo sát và mối tương quan giữa hàm lượng protein với tiểu đơn vị b, acidic và basic là tương quan thuận, chọn được giống đậu nành: BA Vì và BOONE ngoài mức độ thuần còn có hàm lượng protein rất cao.
Từ khóa: SDS-PAGE, Kjeldahl, chọn giống đậu nành, protein, dòng thuần ưu tú