Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí trong nước 2019
Số tạp chí No 247 (August. 2019),(2019) Trang: 66-70
Tạp chí: Journal of Animal Husbandry Sciences and Technics (JAHST),
Liên kết:

Two experiments (Exp) were conducted to evaluate the effects of inclusion of probiotic (P) or organic acid (O) and Catfish (Pangasius hypophthalmus) by-product meal (CBM) in diets on performances of weaned and growing-finishing pigs. Exp1: Forty-five crossbred castrated (Yorkshire x Landrace) male piglets at weaning were allocated into five treatments, 3 replications (pen) with 3 piglets/pen in a randomized completed block design. The control diet was commercial feed (CF), which use fish meal as main protein source, and the experimental diets consisted of four different diets, in which main protein source from CBM without (CM) or with probiotic (CMP), organic acid (CMO) or with both (CMPO) supplementation at 0.2% in the diets. Exp2: Treatments were similar with that in Exp1, thirty male growing pigs (25.0±1.8 kg) were allocated into 5 treatments and 6 replications in 30 individual pens. The results in both experiments showed that, average daily gain (ADG) was the lowest in pigs fed CM and the highest was in pigs fed CF. Feed consumption (ADFI) were non-significant difference between treatments. As results, feed conversion ratio (FCR) was the highest in CM and the lowest in the CF, the probiotic supplementation was better results than the other feed additive supplementation in both growing and finishing phases. Piglets fed organic acid and commercial feed diets were less affected by diarrhoea as comparable with piglets fed other diets. Carcass yield was not affected by treatments. However, back fat thickness increased with CM diet compared with that from CF. Ether extract contents of Longissimus dorsi muscles increased with CM diet. There is no diference of meat color value from pigs fed all diets. In conclusion, it is better to combine the CBM and probiotic or organic acid or both in diets for weaned piglets and growing-finishing pigs, resulting in improving ADG, FCR and reduced diarrhoea incidence and faecal score in weaned piglets as comparable with commercial feed. Key words: Probiotic, Catfish by-product meal, organic acid, weaned piglets, growing-finishing pigs.

Các bài báo khác
Số tạp chí 1(2019) Trang: 154-157
Tạp chí: Vietnam Journal of Construction
Số tạp chí 5(373)(2019) Trang: 22-29,38
Tạp chí: Nhà nước và Pháp luật
Số tạp chí 2+3 (378+379)(2019) Trang: 24-29
Tạp chí: Nghiên cứu lập pháp
Số tạp chí 11(108)(2019) Trang: 130-135
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
Số tạp chí 7(2019) Trang: 121-126
Tạp chí: Tạp chí khoa học công nghệ nông nghiệp Việt nam
Số tạp chí 03(2019) Trang: 21-28 và 56
Tạp chí: Tạp chí kiểm sát
Số tạp chí 4 (101)(2019) Trang: 122-126
Tạp chí: Khoa học Công Nghệ Nông nghiệp Việt Nam
Số tạp chí 14(1)(2019) Trang: 92-103
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Đại Học Mở Thành Phố Hồ Chí Minh
Số tạp chí số 7 (569)(2019) Trang: 22- 30
Tác giả: Nguyễn Kim Châu
Tạp chí: Tạp chí Nghiên cứu văn học
Số tạp chí 10(254)(2019) Trang: 1-13
Tạp chí: Khoa học xã hội Tp. Hồ Chí Minh
Số tạp chí No 247 (August. 2019),(2019) Trang: 44-48
Tạp chí: Journal of Animal Husbandry Sciences and Technics (JAHST)
Số tạp chí Vol 96 (February),(2019) Trang: 62-68
Tạp chí: Journal of Animal Science and Technology
Số tạp chí 2(2019) Trang: 17-20
Tạp chí: Vietnam Journal of Construction
Số tạp chí 2(2019) Trang: 13-16
Tạp chí: Vietnam Journal of Construction


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...